O firmie Współpraca Kontakt  
         

Firma Wielobranzowa Pigeons 

Porady

 

PORADY

Dlaczego warto hodować króliki?

W gospodarstwach wiejskich coraz mniejszą popularnością cieszy się hodowla królików. A szkoda. Mięso tych zwierząt jest bardzo smaczne, zawiera małą ilość tłuszczu. W wielu krajach Europy Zachodniej mięso królicze stanowi wręcz rarytas. Jednak w większości przypadków króliki hodowne sątylko i wyłącznie jako hobby. Oto najważniejsze zalety hodowli królików:

Mięso

Wysokie walory smakowe i zdrowotne mięsa króliczego sprawiają, że zapotrzebowanie na ten rodzaj mięsa z każdym rokiem wzrasta, choć chów królików jest wciąż niedocenianą dziedziną produkcji zwierzęcej. Mięso /poza niezbyt dużą ilością ferm produkujących na rynek wewnętrzny i eksport/ jest spożywane przez samych hodowców. Z mięsa króliczego można przyrządzić wiele smacznych potraw. Na pieczeń odpowiednie są comber i uda, poza tym można z tego mięsa wykonać bardzo smaczny pasztet i wędliny. Książki kucharskie i strony internetowe poświęcone tej tematyce prześcigają się w przepisach potraw z mięsa króliczego.

Hobby

Wielu hodowców traktuje hodowlę królików jako hobby. Często po pracy w mieście hodowcy lubią się zrelaksować i w przydomowych ogródkach zajmują się właśnie hodowlą królików. Powstają także koła zrzeszające hodowców królików, które oprócz doradztwa organizują wystawy królików, a także pomagają w zbycie królików.

Skóry

Innym cennym surowcem są skóry. Wykorzystywane są one na futra i do produkcji filcu. Przy pozyskiwaniu tego surowca zwraca się szczególną uwagę na dojrzałość okrywy włosowej zwierzęcia. Futro powinno być całkowicie wyrośnięte, gęste, sprężyste, błyszczące i nie liniejące.

W polskich warunkach klimatycznych króliki można hodować zarówno w pomieszczeniach zamkniętych - specjalnych królikarniach, jak i na zewnątrz budynków, w specjalnie przygotowanych klatkach.

Zawsze jednak trzeba pamiętać o kilku podstawowych zasadach:

  • króliki lubią suche pomieszczenia bez przeciągów,

  • zwierzęta muszą mieć stały dostęp dowody,

  • należy zapewnić królikom zarówno suchą jaki zieloną karmę-wpływa to korzystnie na walory smakowe mięsa.

Osobiście rokrocznie hoduję 2 - 3 sztuki tych zwierząt rasy nowozelandzkiej białej lub czerwonej, albo króliki kalifornijskie. Przebywają one w klatkach zewnętrznych. Mają dostęp zarówno do wody - przez odpowiednie poidło, suchej paszy w specjalnym karmniku jak i zielonej paszy i ziaren zbóż. Moje króliki uwielbiają gotowane ziemniaki i inne suchy chleb.

W sumie koszt utrzymania tych zwierząt jest niewielki pod warunkiem, że jednorazowo przygotujemy sobie odpowiednio pomieszczenia i zaplecze.

Zachęcam wszystkich, którzy lubią zwierzęta do hodowli tych zwierząt. Daje to dużo satysfakcji, a mięso tych zwierząt jest smaczne: można z niego przygotowywać i rewelacyjne pasztety i dusić w śmietanie.

Osobiście hoduje je jeszcze z jednego - najważniejszego powodu: ich mięso jest bardzo dobre dla alergików, którymi są moje córeczki.

Wszystkich, którzy chcieliby zacząć przygodę z królikami zapraszam do mojego sklepu, gdzie znaleźć można wszystko co jest niezbędne do urządzenia mini-,  jak i profesjonalnej hodowli.

 

 

 

Odwiedź strony wykonane przeze mnie

wejście

 

 
 
 
   
   
   
 

Zapraszam do mojego sklepu:

Otwarcie 2 czerwca

ZAPRASZAMY