W gospodarstwach
wiejskich coraz mniejszą popularnością cieszy się hodowla królików.
A szkoda. Mięso tych zwierząt jest bardzo smaczne, zawiera małą
ilość tłuszczu. W wielu krajach Europy Zachodniej mięso królicze
stanowi wręcz rarytas. Jednak w większości przypadków króliki
hodowne sątylko i wyłącznie jako hobby. Oto najważniejsze zalety
hodowli królików:
Mięso
Wysokie walory smakowe
i zdrowotne mięsa króliczego sprawiają, że zapotrzebowanie na ten
rodzaj mięsa z każdym rokiem wzrasta, choć chów królików jest wciąż
niedocenianą dziedziną produkcji zwierzęcej. Mięso /poza niezbyt
dużą ilością ferm produkujących na rynek wewnętrzny i eksport/ jest
spożywane przez samych hodowców. Z mięsa króliczego można
przyrządzić wiele smacznych potraw. Na pieczeń odpowiednie są comber
i uda, poza tym można z tego mięsa wykonać bardzo smaczny pasztet i
wędliny. Książki kucharskie i strony internetowe poświęcone tej
tematyce prześcigają się w przepisach potraw z mięsa króliczego.
Hobby
Wielu hodowców
traktuje hodowlę królików jako hobby. Często po pracy w mieście
hodowcy lubią się zrelaksować i w przydomowych ogródkach zajmują się
właśnie hodowlą królików. Powstają także koła zrzeszające hodowców
królików, które oprócz doradztwa organizują wystawy królików, a
także pomagają w zbycie królików.
Skóry
Innym cennym surowcem
są skóry. Wykorzystywane są one na futra i do produkcji filcu. Przy
pozyskiwaniu tego surowca zwraca się szczególną uwagę na dojrzałość
okrywy włosowej zwierzęcia. Futro powinno być całkowicie wyrośnięte,
gęste, sprężyste, błyszczące i nie liniejące.
W polskich warunkach
klimatycznych króliki można hodować zarówno w pomieszczeniach
zamkniętych - specjalnych królikarniach, jak i na zewnątrz budynków,
w specjalnie przygotowanych klatkach.
Zawsze jednak trzeba
pamiętać o kilku podstawowych zasadach:
-
króliki lubią
suche pomieszczenia bez przeciągów,
-
zwierzęta muszą
mieć stały dostęp dowody,
-
należy zapewnić
królikom zarówno suchą jaki zieloną karmę-wpływa to korzystnie
na walory smakowe mięsa.
Osobiście rokrocznie
hoduję 2 - 3 sztuki tych zwierząt rasy nowozelandzkiej białej lub
czerwonej, albo króliki kalifornijskie. Przebywają one w klatkach
zewnętrznych. Mają dostęp zarówno do wody - przez odpowiednie
poidło, suchej paszy w specjalnym karmniku jak i zielonej paszy i
ziaren zbóż. Moje króliki uwielbiają gotowane ziemniaki i inne suchy
chleb.
W sumie koszt
utrzymania tych zwierząt jest niewielki pod warunkiem, że
jednorazowo przygotujemy sobie odpowiednio pomieszczenia i zaplecze.
Zachęcam wszystkich,
którzy lubią zwierzęta do hodowli tych zwierząt. Daje to dużo
satysfakcji, a mięso tych zwierząt jest smaczne: można z niego
przygotowywać i rewelacyjne pasztety i dusić w śmietanie.
Osobiście hoduje je
jeszcze z jednego - najważniejszego powodu: ich mięso jest bardzo
dobre dla alergików, którymi są moje córeczki.
Wszystkich, którzy
chcieliby zacząć przygodę z królikami zapraszam do mojego sklepu,
gdzie znaleźć można wszystko co jest niezbędne do urządzenia mini-,
jak i profesjonalnej hodowli.